Poluotok obiluje prirodnim ljepotama i jedno  je od rijetkih područja  koje se može pohvaliti  da ljudska intervencija u prostor nije narušila čistoću prirode.
Karakteristični su čist zrak (nema tvornica niti velikog cestovnog prometa koji bi ga zagađivali), čisto i prozračno more bogato podvodnom florom i faunom,  raznolik biljni i životinjski svijet. Obale su načičkane uvalama, bijelim žalima, gajevima maslina, stoljetnim čempresima, stijenama obraslim kaduljom.                

Svojom ljepotom posebno se ističu  pješčane i šljunkovite plaže u skrivenim uvalama poluotoka, gde se u zraku mješa miris mora i ljekovitog bilja. Takve su Prapratno, Vučine, Vodice, Dingač, Postup, Mokalo, Mirce, Divna, Duba, Prapratna...

Interesantan je Malostonski zaljev, usječen između poluotoka i kopna, svojevrsni rezervat podvodne prirode, uzgajalište kamenica, mušula i kvalitetne ribe.

Tu su živopisni krajolici  u kojima se smenjuju brda i polja, te beskrajni vinogradi na padinama Dingača i Postupa  gde se proizvode najkvalitetnija crna vina Mediterana.

Nezaobilazni su pelješki vidikovci sa kojih se u jednom pogledu spajaju čudesni kraški reljef, samonikla vegetacija, more i nebo.